مقدمه:
با گسترش کاربرد اینترنت در سراسر جهان و نفوذ ابزارهای ارتباط با اینترنت به تمام بخشهای زندگی بشری، امکانات و فناوریهای استفاده از اینترنت و ابزارهای آن نیز به شکل چشمگیری در حال تغییر و تحول است و روزانه ابزارهای جدیدی برای استفاده کارآمدتر و سریعتر از اینترنت به عنوان بستری برای استفاده از آخرین فناوریهای روز به کاربران ارایه میشود. شاید بتوان یکی از دلایل این مسئله را تاثیر استفاده از اینترنت به عنوان ابزاری برای رشد و توسعه کشورها دانست.
به همین خاطر است که میزان استفاده از اینترنت توسط افراد یک جامعه به عنوان شاخصی برای میزان رشد و پیشرفت کشورها در نظر گرفته میشود و هر چه میزان استفاده از اینترنت توسط افراد و سازمانهای یک کشور بیشتر باشد، آن کشور توسعهیافتهتر خواهد بود. چه آن که، دسترسی سریع به اطلاعات به عنوان کلیدیترین عامل در عصر حاضر همیشه مورد توجه افراد و سازمانها و موسسات بوده است.
بر این اساس، استفاده از ابزارهای کارآمد برای اتصال به اینترنت و بهرهگیری از امکانات اینترنت برای دسترسی بسیار سریع به آخرین اطلاعات و دانش روز امری بسیار ضروری است. استفاده از فناوری ADSL که برای برقراری ارتباط پرسرعت و بدون قطعی با اینترنت، طراحی و در اختیار کابران قرار گرفته است، میتواند به خوبی پاسخگوی نیازهای یاد شده باشد و سهولت دسترسی مداوم به اینترنت را برای کاربران با سرعت قابل ملاحظهای فراهم سازد.
با بهرهگیری از فناوری( ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line کاربران قادر خواهند بود تنها با استفاده از یک خط تلفن، کامپیوتر و مودم ADSL بدون مشغول کردن خط تلفن، به صورت دایم و با سرعتی بالا به اینترنت متصل شوند. به سخنی دیگر، با استفاده از این فناوری، امکان استفادهی دو منظوره از یک خط تلفن فراهم میگردد تا ضمن استفاده از خط تلفن برای مکالمههای تلفنی، از آن برای برقراری ارتباط پرسرعت و بدون قطعی با اینترنت و بدون هزینهی پالس تلفن بهره جست.
در حقیقت، با استفاده از این فناوری، میتوان از یک خط تلفن افزون بر انتقال صوت، برای انتقال داده نیز استفاده کرد تا ضمن این که خط تلفن به صورت عادی برای کاربردهای مکالمه و ارسال و دریافت نمابر مورد استفاده قرار میگیرد، برای انتقال داده نیز به کار گرفته شود. افزون بر امکان استفاده دو منظوه از یک خط تلفن، آنچه که این فناوری را از دیگر فناوریهای اتصال به اینترنت متمایز ساخته، سرعت بالای آن است. به گونهای که میتوان با استفاده از ADSL با سرعتی تا 40 برابر بیشتر از اتصال از طریق شمارهگیری تلفنی به اینترنت متصل شد.
در توضیح این فناوری و استفاده دو منظوره از یک خط تلفن باید گفت، اساس این فناوری بر مبنای استفاده از فضای خالی سیمهای مسی تلفن قرار دارد. بدین ترتیب که سیم مسی تلفن همانند لولهایست که هنگام استفاده از تلفن برای مکالمههای صوتی، تنها قسمت اندکی از فضای آن به کار گرفته و مشغول میشود.
بر این اساس، به سادگی میتوان از فضای استفاده نشده سیم مسی خط تلفن برای کاربردهای دیگر همچون انتقال دادهها آن هم با سرعت بالا و همزمان با انتقال اطلاعات صوتی بهره گرفت. نکتهی جالب توجه آن که برای این کار تنها استفاده از یک دستگاه مودم ADSL و یک دستگاه تفکیککننده Splitter کافیست و کاربران نیازی به استفاده از تجهیزات پیچیده و خاضی برای این منظور ندارند و تنها با به کارگیری این دو و اتصال آنها به رایانه و خط تلفن میتوانند به سادگی به ارتباط پرسرعت با اینترنت دسترسی یابند. نصب و راهاندازی این فناوری به سهولت انجام میشود و پس از به کارگیری آن، نیازی به شمارهگیری برای اتصال به اینترنت وجود ندارد و با روشن کردن دستگاه کامپیوتر، به طور مستقیم اتصال به اینترنت نیز برقرار خواهد بود.
در حال حاضر، فناوری ADSL امکان دریافت دادهها را با سرعتی تا حد 8 Mbps و ارسال دادهها را با سرعتی تا حد 1 Mbps فراهم میآورد که بیگمان با پیشرفت دانش و فناوری روز و با توجه به این که فناوری ADSL به سرعت در حال پیشرفت و فراگیر شدن است، امکان افزایش این سرعتها نیز وجود دارد.
گفتنیست، استفاده از راهکار اینترنت پرسرعت (ADSL)، بستر بسیار مناسبی را برای استفاده از آخرین امکانات و فناوریهای روز دنیا فراهم میسازد و کاربران به دلیل ارتباط پرسرعت و دایمی با اینترنت میتوانند از مجموعهی خدمات تکمیلی ADSL همچون امکان مشاهده فیلمها و برنامههای تصویری درخواستــی از طریق اینتـــرنت و تلویزیــــون خانگی (Video on Demand)، امکان استفاده از بازیهای اینترنتی (Gaming) و ... بهره گیرند.
ADSL چیست ؟
ADSL مخفف کلمات Asymmetric Digital Subscriber Line به معنای خط اشتراک دیجیتال نامتقارن است. این تکنولوژی نسبتاً جدید است که خطوط تلفن فعلی را به راهی برای دستیابی به صوت و تصویر و تبادل اطلاعات با سرعت نسبتاً بالا تبدیل می کند. ADSL می تواند بیش از ۶Mb در ثانیه به مشترک تحویل دهد این بدان معناست که بدون سرمایه گذاری زیاد و با کابل های موجود می توان ظرفیت را تا ۵۰ برابر افزایش داد. با این تکنولوژی حتی می توان محتوای فعلی موجود در اینترنت را از متن به صوت تبدیل کرد و دیگر احتیاجی به کوچک کردن حجم تصاویر گرافیکی و در نتیجه کاهش کیفیت آنها نخواهد بود. می توان به راحتی ویدیو کنفرانس بین دانشگاهها و مراکز صنعتی برگزار کرد.
ADSL می تواند به راحتی تا ۱۰ سال دیگر حلال مشکلات سرعت اینترنت باشد تا سیستم خطوط تلفن بتوانند خطوط با ظرفیت جدید یا حتی سیستم های پیشرفته تر که احتیاج به کابل نداشته باشند راه اندازی شود.
تکنولوژی ADSL وابسته به پردازش سیگنالهای دیجیتال و یک الگوریتم خلاق برای فشرده کردن حجم بالای اطلاعات برای یک جفت خط معمولی تلفن است. به علاوه ایجاد تغییراتی در ترانس ها فیلترهای آنالوگ و مبدلهای آنالوگ/دیجیتال لازم است.
مشکل دیگر این تکنولوژی طول خط تلفن است. چون خطوط تلفن بلند ممکن است سیگنال را ضعیف کنند. اگر از بیرون به ADSL نگاه کنیم به نظر ساده می آید. در لوله های نامرئی اطلاعات با سرعتهای مختلف درون خطوط تلفن در حال حرکت هستند. اما در درون این تکنولوژی جائیکه همه ترانزیستورها کار می کنند یک معجزه از تکنولوژی مدرن در حال انجام است.
مودمهای ADSL برای خلق کردن کانالهای چندتایی، پهنای باند موجود را با توجه به فرکانس تقسیم می کنند که آنها هم به کانالهای سرعت پایین یا سرعت بالا تقسیم می شوند این تکنولوژی در مودمهای V.34 و V.32 وجود دارد.
Asymmetric DSL) ADSL )
این روش DSL نامتقارن نامیده شده و دلیل آن هم تفاوت سرعت دریافت و ارسال است.
این روش بدون ایجاد خط جدید و با استفاده از پهنای باند استفاده نشده خط تلفن ارایه می شود. این خطوط پرسرعت با نصب تجهیزاتی در مرکز تلفن کاربران و از سویی نصب مودم خاص در محل استقرار کاربر مورد استفاده قرار میگیرد. از ویژگیهای این خطوط عدم استفاده از خط تلفن است بعبارتی دیگر در زمان استفاده، تلفن کاربر اشغال نمیشود و هزینههای تلفن را به همراه ندارد و درهمین حال سرعتی معادل ۴۰ برابرخطوط عادی را داشته باشد. شما می توانید تا ۶٫۱ مگابیت بر ثانیه دریافت و ۶۴۰ کیلوبیت بر ثانیه ارسال داشته باشید.
مزایای استفاده از سرویس ADSL
- دسترسی به اینترنت پرسرعت تا ۴۰ برابر خطوط معمولی
- اتصال دائم به اینترنت
- امکان استفاده همزمان از اینترنت و تلفن و یا فاکس
- عدم اشغالی تلفن در زمان اتصال به اینترنت
- عدم پرداخت هزینه قبض تلفن
- حق اشتراک ثابت ماهیانه
- نصب سریع و آسان
معایب خطوط ADSL
- عدم امکان استفاده مشترک یک اشتراک در مکانهای مختلف
- عدم امکان تغییر خط تلفن مورد استفاده به دلیل نصب تجیهزات در مخابرات.
- گرانی تجهیزات اولیه به نسبت خطوط عادی
- سرعت متغیر با افت و خیز با توجه به تعداد کاربران شبکه
- وجود حفرههای امنیتی
- سرعت معمولی در ارسال فایلها
ADSL+2
حال به بررسی اینترنت پر سرعت ADSL2+ می پردازیم که بدین صورت متوجه نواقص اینترنت پر سرعت ADSL خواهید شد :
استفاده از خطوط DSL( Digital Subscriber Line) امکان دیگریست که همزمان با رشد و توسعه فناوری ارتباطات برای دسترسی به شبکه جهانی اینترنت مهیا شده است. در این فناوری از پهنای باند فرکانسی بدون استفاده در سیمهای مسی تلفن، بدون تاثیرگذاری منفی بر کیفیت مکالمات صوتی، برای انتقال داده استفاده میشود. به این معنی که مکالمات صوتی توسط سیگنالهایی با بسامد میان ۰ تا ۳۴۰۰ هرتز جابهجا میشوند. این محدوده، پهنای بسیار ناچیزی از سیمهای مسی را پوشش میدهد و بخش بزرگی از پهنای باند این سیمها در هنگام انتقال صدا بدون استفاده میماند. در فناوری DSL از این ظرفیت برای انتقال داده و اتصال به شبکه استفاده میشود. بر این اساس، با استفاده از این فناوری کاربران میتوانند به وسیلهی یک خط تلفن، کامپیوتر و مودم به صورت دایمی و با سرعتی چندین برابر برقراری ارتباط از طریق تماس تلفنی (Dial-Up)، به اینترنت دسترسی پیدا کنند، بدون آن که خط تلفن یاد شده مشغول باشد.
هماکنون، استفاده از فناوری DSL و انتقال داده به کمک سیمهای مسی تلفن، به یکی از آسانترین راههای انتقال دادهها و دسترسی به شبکهی جهانی تبدیل شده است و به کمک آن میتوان علاوه بر دسترسی پرسرعت به اینترنت از خدمات وابسته به آن مانند انتقال صوت از طریق اینترنت، تبادل تصویر و خدماتی همچون ویدیو کنفرانس و تلویزیون اینترنتی، ایجاد بستر پرسرعت برای شبکههای خصوصی مجازی و بسیاری خدمات دیگر بهره جست.
گفتنیست، سرعت انتقال داده در این روش بسته به فناوری مورد استفاده و بعد مکانی گیرنده خدمات متفاوت است. در بیشتر نقاط جهان، کاربران از یک DSL نامتقارن یا ADSL یا( Asymmetric Digital Subscriber Line) استفاده میکنند. ADSL فرکانسهای قابل دسترس را با سرعت نامتقارن دریافت و ارسال، در اختیار کاربران قرار میدهد به گونهای که سرعت دریافت دادهها به مراتب بیش از سرعت ارسال آنها خواهد بود. فناوری ADSL2+ که برای نخستین بار در ایران توسط گروه شرکتهای نداگستر به کار گرفته شد، از پیشرفتهترین فناوریهای DSL در جهان است. در این روش سرعت انتقال داده بسیار بالاتر از ADSL و مسافت قابل پوشش آن نیز بیشتر است. در این روش سرعت دسترسی یه اینترنت تا ۳ برابر بیش از روش ADSL است. سرعت download دادهها و اطلاعات در روش ADSL حداکثر ۸MBps و در روش ADSL2+ حداکثر ۲۵MBps یعنی بیش از ۳ برابر است.
نکتهی دیگر آن که در فناوری DSL دسترسی به خدمات با فاصلهی مشتری از مرکز مخابراتی ارتباط مستقیم دارد. اما به طور کلی در ایران که استفاده اینترنت پسرعت ADSL بالا تر از ۱مگابایت امکان پذیر نیست تفاوتی ندارد که شما از سرویس ADSL استفاده کنید یا ازDSL و یا ADSL2 یا ADSL2+ .